miercuri, 9 noiembrie 2011

La vie en rose - explicarea proiectului

La vie en rose este o ramificație a proiectului MAGNITO de Cătălina Coșoiu.
Proiectul MAGNITO a avut deja două etape (vezi  http://www.artclue.net/catalina-cosoiu/ ).
La vie en rose  este un proiect de amenajare de interior, o instalatie ambientala cu continut simbolic, poate fi privita si ca expozitie metamorfică.
Proiectul-ramificație este adaptat aici special pentru spațiul Atelierului de producție, pe care l-am identificat ca ideal pentru această fază a proiectului Magnito.
Mesajul proiectului si efectul de impact pe care il va avea se bazeaza pe un fenomen fizic: crearea pe retina a culorii complementare  pentru orice imagine vizualizata de ochiul uman (negativul). Mesajul simbolic este ecologist si umanist. Textual, mesajul (care apare in una dintre lucrari) este: "ca sa vezi viata in roz trebuie sa fi privit indelung pajisti verzi."(Cătălina Coşoiu)
Instalatia contine obiecte reale si virtuale si suprafete (cu materiale de acoperire a suprafetelor). Instalatia are mai multe componente in timpul unei zile:
Componenta de zi, obiect static: expozitia de pictura alb-verde in lumina naturala.
Componenta de noapte formata la randul ei din doua etape vizuale: obiect virtual (lumină, animatie) si/sau obiect static fosforescent (adica proiectii si/sau pictura cu vopsea fosforescenta).
 Instalatia poate fi considerata un proiect experimental in prima instanta, la nivel de documentare si probe. Adica cu ocazia acestui proiect se poate face o cercetare despre posibilitati de amenajare cu solide si lumina, ceea ce ar justifica cumva numele Atelierului de producție.
Instalatia functioneaza dupa cum urmeaza:
In linii generale, instalatia decoreaza spatiul.
Pardoseala este vopsita cu verde. Se poate gasi o solutie sa fie luminata in masa seara cu lumina verde (şapă transparentă, planşeu fals pentru pardoselă, proiectie de lumină la baza pardoselii etc.). O alta varianta a proiectului sau o etapa a proiectului ar fi sa fie adus temporar gazon in anumite zone necirculate sau pe perete in zona câmpului tablă de sah. Se mai poate pune gazon in anumite zone, de exemplu, pe pervazurile ferestrelor, etc.
Pardoseala vopsita cu verde simbolizeaza un camp cu iarba verde. Ideea de câmp se va regăsi constant in toate lucrarile.
Tabla de sah de pe peretele unde este scena simbolizeaza tot un câmp.
Tablourile vor fi pictate  cu culoarea verde permanent pentru a crea efectul de contrast simultan si succesiv pe retina astfel incat sa avem iluzia la un moment dat, in prezenta luminii naturale, ca suprafetele albe din tablouri sunt roz.
Ziua se va putea vizita expozitia in lumina naturala (prima parte a showului produs de instalatie).
Seara tablourile vor fi luminate local (focusat) cu reflectoare cu lumina puternica ( anexa la prima parte a showului produs de instalatie).
Totusi efectul de contrast simultan si succesiv poate sa nu fie obtinut. De aceea se pot face suporturi cu fata dubla pentru tablouri. Seara tablourile se pot intoarce invers si se pot face proiectii cu culori lumina pe suprafaţă albă (a doua parte a showului produs de instalatie).
Proiectiile vor fi animatii ce recreeaza si speculeaza pe marginea lucrarilor, in cadrul fix al fiecarei lucrari.
Efectul de apariţie a aurei roz si a petelor roz pe retină va fi mult mai evident in cazul culorii lumină. (vezi la un post mai jos o schită tehnică sepre cum ar trebui sa fie fixate tablourile pe perete astfel incat sa fie intoarse invers foarte usor)
Pe de altă parte, dacă vopseaua verde cu care se pictează tablourile, tabla de sah si pardoseala este fluorescentă sau fosforescenta se va mai obtine inca un efect (a treia parte a showului pe care il produce instalatia)cand luminile sunt stinse pentru discoteca.
In cadrul sesiunilor de party, dance, dj sessions se poate folosi, de exemplu si printre altele, vizualul cu frunze de mai jos care se poate regasi si in una dintre picturile ce vor fi expuse (a patra parte a showului pe care il produce instalatia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu